Τα τριχοειδή, είναι διαπερατά αγγεία που μεταφέρουν το αίμα. Όταν μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς τους ιστούς λέγονται αρτηρίτιδα, ενώ το αντίστροφο λέγεται φλεβίδιο. Υπάρχει, όμως, και το λεμφικό τριχοειδές, το οποίο στην ουσία απορροφά διάμεσο υγρό που ανταλλάσσεται στην μεταφορά του αίματος από τα αρτηρίδια, στα φλεβίδια. Αυτό το διάμεσο υγρό, που ουσιαστικά ονομάζεται λέμφος, περιέχει κυρίως πρωτεΐνες καθώς και προϊόντα ανταλλαγής. Το σώμα μας περιέχει 3 λίτρα λέμφου.

Φυσιολογικά, η λέμφος μεταφέρεται απ’ τα λεμφικά τριχοειδή, φιλτράρεται από τα λεμφαγγεία, πάει στα λεμφογάγγλια και στους λεμφικούς πόρους, και από κει, αποβάλλεται μέσω της ούρησης. Η αλυσίδα των προβλημάτων που θα οδηγήσει τελικά στο λεμφοίδημα, ξεκινάει από έναν τραυματισμό ή μετά από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση που θα προκαλέσει κάκωση των τριχοειδών και των λεμφαγγείων. Στη συνέχεια, δημιουργείται πρήξιμο στην περιοχή (αγγειοδιαστολή) και ελεύθερη έξοδος πλούσιου σε πρωτεΐνες υγρού στον εξωκυτταρικό χώρο. Επειδή αυτή η έξοδος του υγρού γίνεται σε ρυθμό και ποσότητα μεγαλύτερη απ’ την αναμενόμενη, η απορρόφηση του υγρού (της λέμφου δηλαδή) απ’ τα λεμφικά τριχοειδή «φρακάρει». Έτσι, δημιουργείται το λεμφικό οίδημα.

Το λεμφικό οίδημα θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην απορρόφηση της λέμφου, με αποτέλεσμα, να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που αυξάνει το μέγεθος του λεμφοιδήματος.

Στην περίπτωση αυτή, οι μηχανισμοί αυτοΐασης του σώματος αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του λεμφικού οιδήματος έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Αναπτύχθηκαν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους μηχανισμούς αυτοΐασης του σώματος.

 

“ Η λεμφική μάλαξη είναι μια εξειδικευμένη θεραπευτική τεχνική. Στις πρώτες 2-3 Συνεδρίες ακολουθείται η τεχνική “foulages” που βοηθά το «ξεβούλωμα» των λεμφογαγγλίων και ταυτόχρονα κινητοποιείται η λέμφος μέσα από τις λεμφικές αναστομώσεις, ώστε να φτάσει στα λεμφογάγγλια. Στη συνέχεια, ακολουθεί η τεχνική «d’appel» για να παροχετευθεί και να μειωθεί το λεμφοίδημα! ”

Η λεμφική μάλαξη είναι μια εξειδικευμένη θεραπευτική τεχνική. Στις πρώτες 2-3 Συνεδρίες ακολουθείται η τεχνική “foulages” που βοηθά το «ξεβούλωμα» των λεμφογαγγλίων και ταυτόχρονα κινητοποιείται η λέμφος μέσα από τις λεμφικές αναστομώσεις, ώστε να φτάσει στα λεμφογάγγλια. Στη συνέχεια, ακολουθεί η τεχνική «d’appel» για να παροχετευθεί και να μειωθεί το λεμφοίδημα. Η τεχνική αυτή δεν είναι επώδυνη, αντίθετα, είναι χαλαρωτική και ο ασθενής ηρεμεί. Μετά από κάθε συνεδρία θεραπείας, κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται η εφαρμογή επίδεσης.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αποφύγετε το ζεστό νερό, ιδιαίτερα στην περιοχή του λεμφικού οιδήματος.
  • Αποφύγετε τα σφικτά ρολόγια και τα ρούχα με λάστιχα.
  • Φροντίστε τακτικά την υγιεινή του δέρματος στην περιοχή του λεμφοιδήματος.
  • Προφυλάξτε την περιοχή από κάθε είδους τραυματισμό.
  • Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους θεραπευτές με γνώση στην αντιμετώπιση του.

    ΠΗΓΗ