Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας καθιερώθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT). Η Φυσικοθεραπεία, όπως είναι γνωστή η θεραπεία με φυσικά μέσα, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στις μέρες μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη φυσική αποκατάσταση της υγείας, που βασίζεται στα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

“ Κατά τον Ιπποκράτη (460 – 377 π.X.) «η τέχνη της θεραπείας απαιτεί απ’ τον ιατρό να σχηματίσει μία άποψη για την αρρώστια, με σκοπό να τη θεραπεύσει περισσότερο με ήπιους τρόπους και με φρόνηση, παρά με τόλμη και με τρόπο βίαιο» («Περί Τέχνης», παρ. 11)! ”

Οι φυσικοθεραπευτές σπουδάζουν, εργάζονται και ειδικεύονται στην παθολογία της ανθρώπινης κίνησης και της φυσικής δραστηριότητας για μια υγιή ζωή. Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων. Προάγει, υποστηρίζει κι αποκαθιστά όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική υγεία. Είναι μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας-φροντίδας η οποία μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας. Είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και τη διαχείριση ενός μεγάλου φάσματος τραυματισμών, ασθενειών και άλλων περιπτώσεων όπως: Αθλητικές κακώσεις, Οσφυαλγία, Διάφορα Σύνδρομα στάσης, Αρθρίτιδα, Αποκατάσταση κολοβωμάτων και πολλές άλλες ασθένειες οι οποίες συμπληρώνουν και συμβάλλουν στη γρήγορη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς επιπλοκές.

Η Φυσιοθεραπεία είναι η επιστήμη που συνίσταται στην εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής με τη χρήση της θερμότητας, του ψύχους, του νερού, της μάλαξης, της κίνησης και θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων, όσο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ένας επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής έχει στόχο να συμβάλει στη γρήγορη θεραπεία, την αντιμετώπιση του πόνου, τη διόρθωση ή ελαχιστοποίηση της δυσμορφίας, την αύξηση της μυϊκής ισχύος, την αύξηση της αντοχής και τη μεγιστοποίηση του εύρους κίνησης όπως και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας του πάσχοντος και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη μελλοντική συντήρηση και αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενή.

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή σήμερα απαιτεί ακαδημαϊκή μόρφωση, συνεχή μελέτη, εξειδίκευση και διαρκή επιστημονική εξέλιξη. Οι διάφορες τεχνικές που συνεχώς εξελίσσονται και η χρήση ειδικών βοηθημάτων και συσκευών, συντελούν ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στη μέγιστη λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενή Φυσικοθεραπευτής, προσφέρει υπηρεσίες υγείας με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της διά βίου, μέγιστης κινητικής και λειτουργικής ικανότητας, ιδιαίτερα όπου η κίνηση και η λειτουργικότητα απειλούνται από διάφορες ασθένειες, την Τρίτη ηλικία, χρόνιες νόσους, τραυματισμούς, /και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι φυσικοθεραπευτές είναι επαγγελματίες υγείας, εγκεκριμένοι από τον σύνδεσμο φυσικοθεραπευτών, με σαφές ακαδημαϊκό και κλινικό υπόβαθρο. Η εργασία τους απαιτεί να μπορούν να πραγματοποιούν εκτεταμένη φυσική εξέταση και αξιολόγηση του ασθενούς, με τα μέσα και τις μεθόδους που περιλαμβάνει η Φυσιοθεραπευτική εξέταση και να συνεργάζονται με τις διάφορες ειδικότητες γιατρών για τη σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων. Ένας φυσικοθεραπευτής δύναται να επεξηγεί και να οργανώνει το πλάνο αποκατάστασης όπως και να προσφέρει συμβουλές μέσα στα πλαίσια της ειδικότητάς του. Αξιολογά τα αποτελέσματα της θεραπείας και προτείνει τρόπους, μεθόδους και παρεμβάσεις για πρόληψη του συγκεκριμένου ή άλλων προβλημάτων στο μέλλον, από τον ίδιο τον ασθενή. Η άριστη γνώση της φυσιολογίας του ανθρώπου, της κινησιολογίας και της εμβιομηχανικής του ανθρώπινου σώματος, αποτελούν το βασικότερο όπλο του φυσικοθεραπευτή στον σχεδιασμό στρατηγικών, στην αξιολόγηση μηχανικών αιτίων που προκαλούν πόνο ή κινητική δυσλειτουργία και στην καλύτερη δυνατή αποκατάστασή τους.

 

ΠΗΓΗ